decorative web element
4,9

Menjava in vgradnja pametnih tahografov 2. generacije.

Nudimo vam kakovostne storitve na področju tahografov. Med drugim bomo poskrbeli, za brezhibno vgradnjo pametnega tahografa druge generacije.

decorative web elementdecorative web elementA hand typing on a digital tachograph.

Uporaba pametnega tahografa druge generacije bo kmalu obvezna.

V okviru EU mobilnega paketa in uredbe (EU) 2021/1228 je Evropska komisija opredelila tudi nadaljnji postopek glede implementacije digitalnega tahografa gen.2.

Za več informacij o zamenjavi tahografov si lahko preberete obvestilo Ministrstva za infrastrukturo: Ministrstvo za infrastrukturo - Novica o zamenjavi tahografov.

Na novo registrirana vozila

od 21.08.2023

Na novo registrirana gospodarska vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 ton in avtobusi, prilagojeni za prevoz več kot devetih oseb, morajo biti opremljena s pametnim tahografom druge generacije.

Vozila s skupno težo nad 3,5 tone

do 31.12.2024

Vsa tovorna vozila nad 3,5 ton in avtobusi, prilagojeni za prevoz več kot devetih oseb, ki se uporabljajo v čezmejnem prometu, morajo biti nadgrajena na drugo različico pametnega tahografa, če so predhodno imela analogni ali digitalni tahograf 1. generacije.

Vozila z vgrajenim pametnim tahografom 1. gen.

do 21.08.2025

Vozila v čezmejnem prometu, ki že uporabljajo prvo različico pametnega tahografa, bodo morala nadnadno menjati tahograf za drugo generacijo.

Vozila skupne teže 2.5 tone

od 1.7.2026

Paket mobilnosti je dodatno določil, da bo v obvezno uporabo tahografa vključena nova kategorija vozil.  S pametnim tahografom 2. gen. morajo biti opremljena tudi manjša gospodarska vozila nad 2,5  tone pri čezmejni uporabi.

decorative web element

Nove funkcije pametnega tahografa.

Odkrijte novosti digitalnega tahografa druge generacije.

Flag icon

Samodejen zapis prehoda meje

Zemljevid Galileo OSMNA omogoča samodejno beleženje prehodov meja, kar povečuje učinkovitost pri beleženju kabotaže. Ročno vnašanje prehodov bo še vedno potrebno vnašati ročno, če še nimate nove kartice z oznako 2387/04.

Tachograph load/unload icon

Ročni vnos naklada in/ali razklada

Ročni vnos nakladanja in ali razklada omogoča vnos in potrditev dejavnosti tovora v realnem času. Pri vnosu aktivnosti se zabeleži  lokacija GNSS.

Bluetooth icon

ITS vmesnik z Bluetooth komunikacijo

Tahograf druge generacije uvaja obvezen vmesnik ITS za varen prenos podatkov. To vključuje podatke o položaju, dejavnosti, času vožnje in vozilu.

Card icon

Nova različica vseh kartic

Od avgusta 2023 so na voljo nove kartice voznika, podjetja in delavnice. Kartice so združljive tudi s starejše različice tahografov.

Slika uradnega zemljevida EU NUTS0, ki je shranjen v tahografu Smart 2.

Uvedba digitalnega zemljevida EU NUTS0

Implementacija digitalnega zemljevida EU NUTS0 s Smart 2,  beleži prehode meja in ponuja napredne funkcije, vključno z avtentikacijo Galileo OSNMA za položaje GNSS. Omogoča tudi možnost nadgradnje boljši nadzor meje.

Pogosta vprašanja

Preberite si pogosta vprašanja o digitalnem tahografu druge generacije in menjavi. Če imate dodatna vprašanja nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

Zakaj moramo menjati tahograf.  

V skladu EU mobilnega paketa in uredbe (EU) 2021/1228 so uvedli obvezno vgradnjo digitalnega tahografa gen 2. Eden od glavnih razlogov je možnost beleženja naklada in ali razklada z GNSS pozicijo vozila. S tem bo razvidno koliko časa je voznik delal v določeni državi. Pametni tahografi druge generacije se bodo kasneje lahko nadgrajevali z zahtevami Evopske Unije.

Kdaj moram pričeti vnašati aktivnost naklada in ali razklada?

Z vnosom aktivnosti nadlada in ali razklada morate pričeti takoj ob vgradnji tahografa. Tudi če naklad in ali razklad delate Sloveniji.

Kako se vnese aktivnost naklada in ali razklada?

Vnos aktivnosti naklada in ali se razlikuje glede na proizvajalca tahografa.

Stoneridge: OK → Kraji → Naloži/Razloži → Izberite vrsto aktivnosti
VDO: OK → Vnos vozilo → Naklad/Razklad →  Izberite vrsto aktivnosti

Ali je kljub zamenjavi tahografa potrebno ročno vnašati prehod meje?

Če nimate nove kartice, ki ima na hrbtni strani oznako 2387/04 morate še vedno, kljub novem tahografu ročno vnašati začetno državo ob prehodu meje.

Koliko časa traja menjava tahografa?

Menjava pametnega tahografa druge generacije traja dve do tri ure. Poleg zamenjave je potrebno še odjaviti in presneti star tahograf. Nato pa narediti kalibracijo novega pametnega tahografa.

Kaj vse je potrebno zamenjati?

Ob vgradnji tahografa je potrebno zamnejati dajalec impulzov, anteno in inštalacijo za DSRC anteno.

decorative web elementdecorative web element

Zamenjajte svoj digitalni tahograf v naslednjih dneh.

V naši delavnici vam nudimo hitro in kakovostno storitev menjave digitalnega tahografa.

Zaupajo nam vodilna podjetja v transportni industriji.